top of page
Search
  • Writer's pictureNand Staes - Beyen

Nieuwe kleuren


De operationele basis voor de vereniging van maritiem erfgoed “Panneboot P1” is het “Retrohuis”, een oude viswinkel gelegen op de huisnummers 52 en 54 van de Kasteelstraat in 8660 De Panne.

Op dit adres stonden er vroeger een reeks vissershuisjes uit de jaren 1920.

Hiervan werden er in 1950 een paar samengevoegd teneinde over voldoende plaats te kunnen beschikken voor een viswinkel een aanpalende garage.


Deze vishandel werd uitgebaat door een zekere Georges Vanzeebrouck, een zeer gekend volksfiguur.

Naast vis werd er ook ijs verkocht en vis gerookt op artisanale wijze, hoofdzakelijk sprot en haring. Het ijs werd in grote blokken gekocht bij de ijsfabriek Nijf in Nieuwpoort, machinaal verbrijzeld en in speciale kasten bewaard. Andere viswinkels, restaurants en cafés kwamen hier hun voorraad inslaan. De kasten en koelruimtes bestaan nog steeds en zijn te bezichtigen.


Na een aantal grondige aanpassingen en herstellingswerken kreeg het Retrohuis zijn hedendaagse uitzicht. De winkel werd zodanig ingericht dat men er een goed beeld krijgt van hoe een viswinkel er in die jaren uitzag.

Achter en naast de winkel is er plaats voor een tentoonstelling over het oude vissersdorp en de vroegere visserij.

Op de binnenplaats werkt een groepje vrijwilligers aan een replica van een kleine pannepot, een vissersschuit waarvan er begin de jaren 1900 veel op het strand van De Panne - toen nog Adinkerke geheten - te vinden waren.

Op deze luchtfoto is de winkel onderaan in het midden te zien, de boot onder een dekzeil op de binnenkoer en daarachter de werkplaats (met dank aan onze vrienden van Google Earth View, foto van begin 2021).










Tijdens de Corona periode 2020-2021 werd het interieur grondig vernieuw, en in de lente van 2021 werden de nieuwe opschriften aangebracht.







In het begin van de zomer 2021 werd de gevel hersteld en kreeg hij de kleuren van de Noordzee, zwart, groen en wit.


Bezoekuren en contactgegevens vind je in de contactrubriek bovenaan de startpagina van deze blog.








113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page