top of page
Search
  • Writer's pictureNand Staes - Beyen

Misleidende postkaarten


Het opschrift op deze postkaart “La Panne – Barques de pêche” ziet er vrij onschuldig uit en je hebt iemand nodig met scherpe ogen en kennis van zaken om te bepalen dat dit niet het strand van De Panne is maar wel dat van Heist. De boten op het strand zijn namelijk Heistse schuiten, te herkennen aan de zwaarden die langs de romp hangen en de vaantjes in de top van de masten.

Veel prentbriefkaarten kregen gewoon een ander opschrift mee zodat ze voor verschillende badplaatsen konden worden gebruikt, zonder meerkost voor de fotograaf.


De postkaart links vermeldt geen plaats. Enkel aan de boot op het strand – een pannepot met het nummer P39 - is te zien dat we hier waarschijnlijk met het strand van De Panne te maken hebben.

De postkaart rechts vermeldt bovenaan “Ostende”. De originele foto werd gewoon van een andere titel voorzien.

Soms zijn de verschillen iets subtieler.


Zo toont de postkaart links een zicht op het strand van De Panne, “La Panne – La Plage et la Digue”. De fotograaf heeft echter nog een tweede opname gemaakt, uit een iets andere hoek, waarbij de gebouwen op de dijk niet meer zichtbaar zijn. En als titel wordt er dan “Coxyde Bains - Sur la Plage” gebruikt. Geen gebouwen, enkel strand, moeilijk te localiseren.


En dan heb je nog deze mooie postkaart met daarop de P10, een dundee cutter, terug van de visvangst.







Of is het de Nieuwpoortse N10 die terugkomt? Hier is men vergeten de titel aan te passen, maar toont men toch een knap voorbeeld van de techniek van het retoucheren. Enkel het registratienummer werd aangepast, zowel op de romp als in de zeilen. Voor de rest zijn de foto’s identiek.



Maar op deze derde versie van de postkaart lezen we dat het de O10 is van Oostende die terugkeert van de visvangst. Waarschijnlijk is dit de juiste versie want de O10 vinden we ook nog terug op volgende postkaart met een afbeelding van de haven van Oostende.




Van links naar rechts zijn dit dan de O10 JOSE-ADRIENNE-RACHEL van Emiel Salliau uit Oostende, de 084 EUROPA en de O208 FEMINA.

Het is dus oppassen geblazen met je verzameling postkaarten.


Met dank aan Jan Decreton voor de identificatie van de Heistse schuiten en het beeldarchief van de koninklijke Oostendse heem- en geschiedkundige kring De Plate, voor de foto’s van de O10.

70 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page