Het bootsmanfluitje werd vroeger op zeilschepen gebruikt om bevelen te geven bij het uitvoeren van verschillende handelingen zoals het hijsen en strijken van zeilen. De menselijke stem is immers niet sterk genoeg om boven het lawaai van weer en wind uit te komen, laat staan verstaanbaar te zijn. Andere communicatiemiddelen waren er niet. Het fluitje wordt nu nog bij de marine, de kadetten van de marine en de sea scouts gebruikt.
Met het bootsmanfluitje kunnen zeer doordringende en scherpe fluittonen worden gegeven die op verre afstand en in slechte weersomstandigheden kunnen worden waargenomen.
Het fluitje wordt op een speciale manier vastgehouden waarbij de stand van de hand het geluid beïnvloedt.
Open hand voor een hoge toon, gesloten hand voor een lage toon. Gekoppeld aan een lange of korte stoot geeft dit reeds een basis van 4 verschillende signalen.
Door de punt van de tong tegen het gehemelte te houden kan ook de frequentie van de toon worden gewijzigd. Daarmee kunnen dan ook 3 verschillende tonen worden gemaakt, een volle toon, een triltoon of een tiereliertoon.
De verschillende fluittonen worden gebruikt als signalen, commando’s of als eerbetoon bij het aan boord komen van hogere autoriteiten.
Het betreden van de loopplank en het aan boord komen van belangrijke mensen wordt aangekondigd door een korte, lage en afgebroken fluittoon van 3 seconden gevolgd door een hoge toon van 6 seconden en dan weer een korte, lage fluittoon van 3 seconden.
Deze aankondiging heet "Piping The Side". Je vindt hem in de lijst met voorbeelden onderaan deze post.
Een hoge toon van 8 seconden - verzoek tot stilte - wordt gebruikt bij de vlaggengroet, het groeten tussen 2 schepen en de om de controleronde van de officier van wacht aan te kondigen. Het einde van de stilte wordt aangegeven door een hoge toon van 2 seconden.
Een algemene oproep wordt aangegeven door een laag-hoog toon in 2 seconden gevolgd door laag-hoog-laag in 2 seconden.
Andere signalen werden gebruikt voor het wekken, het doven van vuren en lichten, middag- of avondmaal, enz. Klik hier voor meer voorbeelden op het INTERNET ARCHIVE
Comments