top of page
Search
Writer's pictureNand Staes - Beyen

Adinkerkse huwelijken


Doorgaans verwacht men dat een jongeman zijn grote liefde in hetzelfde of een aangrenzend dorp gaat zoeken en dat er in de parochie van de bruid wordt getrouwd. Als we de cijfers bekijken voor de huwelijken die in Adinkerke worden voltrokken, zien we dat dit niet steeds het geval is. Toch niet voor wat de periode 1770-1790 betreft.



In 25 gevallen (de som van de blauwe vakjes) op een totaal van 103 onderzochte huwelijken, is de bruid afkomstig van Adinkerke. In 7 gevallen trouwt ze met iemand uit Adinkerke (ADK), in 16 gevallen met iemand uit Vlaanderen maar van buiten Adinkerke (VL) en in 2 gevallen is dat met iemand afkomstig uit Frankrijk (FR).



In 26 gevallen is de Adinkerkenaar zijn bruid buiten Adinkerke gaan zoeken, waaronder 5 in Frankrijk, maar werd het huwelijk in Adinkerke voltrokken en dus niet in de parochie van de bruid.




In 52 gevallen (dat is dus 50% van het totaal) komen zowel bruid als bruidegom van buiten Adinkerke. Hier wordt dus duidelijk aan herbevolking gedaan.

Voor wat Vlaanderen betreft komen de partners dan uit Alveringem, Izenberge, Klerken, Leisele, Sint-Catharina-Kapelle, Sint-Niklaas Bewesterpoort, Steenkerke, Vinkem en Wulveringem.



In 17 gevallen komt een van beide trouwers uit Frankrijk, in 3 gevallen komen beide uit Frankrijk.

En ze komen niet enkel uit Ghyvelde of Zuydcoote, maar ook uit Bollezeele, Boubers-sur-Canche, Dunkerque, Ghyvelde, Gravelines, Hondeghem, Hondschoote, Illies, Olivet, Steenvoorde, Téteghem, Volckerinckhove, Warhem en Wormhout.


De periode 1770-1790 werd gekenmerkt door hongersnood, opstand, afschaffing van de horigheid en uiteindelijk de Franse Revolutie in 1789. Een en ander zou deze cijfers kunnen verklaren, maar verder onderzoek is nodig om een duidelijker beeld te krijgen.

64 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page