In het kaartenboek van de abdij Ten Duinen vinden we een plan van Adinkerke terug uit 1645. De enige verbindingswegen zijn op dat ogenblik het kanaal Duinkerke-Veurne, de “straete langst de duynen van Duynkercke naar Nieupoort” die men via de Smeekaert of de Marestraete kon bereiken, en een weg ten oosten van Adinkerke die naar Veurne leidt en waarschijnlijk met de huidige Westburgweg overeenkomt.
Maar de aandachtige lezer van onze vorige bijdrage heeft natuurlijk gezien dat er op de eerste topografische kaart van België uit 1873 (Cartesius, NGI) nog andere dingen te ontdekken vallen.
Zo zijn er bij de aansluitingen op de weg naar Veurne in Kerkepanne meerdere zandwegen te zien. Een daarvan gaat zuidwaarts richting kanaal Duinkerke-Veurne. Een tweede gaat zuidoostwaarts richting Adinkerke.
Een en ander werd duidelijk gemaakt aan de hand van de blauwe lijnen op deze afbeelding.
De zandweg aan de rechterkant volgt het tracé van de steenweg die later het nummer N34 zal meekrijgen.
Deze steenweg staat in het rood aangegeven op de topografische kaart van 1873. Het is niet duidelijk wanneer deze steenweg werd aangelegd. Vermoedelijk is dat gebeurd omstreeks de bouw van het eerste treinstation in Adinkerke in 1870.
Dit station was de laatste halte in België op de spoorlijn die naar Duinkerke loopt, maar deze grensverbinding wordt nu niet meer gebruikt.
Comments